Vanaf 1 januari 2025 treden strengere regels voor schenkingen in voegen. Een schenking is het instrument bij uitstek voor schenkers om (hoge) erfbelastingen te vermijden voor hun ontvangers. De periode voor een ‘belastvrije schenking’ zal worden verlengd van drie jaar naar vijf jaar.
Niet-geregistreerde schenkingen onder het vergrootglas
Een schenking van onroerende goederen (zoals een huis) moet u altijd laten registreren bij de notaris.
Een schenking van roerende goederen hoeft u niet verplicht te laten registeren. Het is voor deze niet-geregistreerde schenkingen zoals geld, juwelen, een auto, aandelen, etc. dat de ‘verdachte periode’ wordt verlengd.
Op vandaag moet de schenker op zijn minst drie jaar in leven blijven tijdens de ‘verdachte periode’ om te kunnen schenken zonder betaling van registratierechten. Overlijdt de schenker binnen deze periode, dient de ontvanger van de schenking alsnog een erfbelasting te betalen op de gehele waarde van de schenking.
Het is deze ‘ verdachte periode’ die de Vlaamse regering verlengt naar vijf jaar. De nieuwe regel zal enkel van toepassing zijn op de nieuwe ongeregistreerde schenkingen vanaf het moment van de invoering (1 januari 2025). Voor de reeds bestaande schenkingen blijft de verdachte periode ten belope van drie jaar van toepassing.
Een alternatieve piste: uw schenking toch laten registeren
Voor mensen die dit risico liever niet willen nemen, bestaan er weldegelijk nog andere manieren om een erfbelasting te vermijden.
U kan ervoor opteren om uw schenking te laten registreren bij de notaris of via een onderhandse akte die u zelf opstelt en doorstuurt naar FOD Financiën. U zal daarop een ‘schenkbelasting’ dienen te betalen.
Deze schenkbelasting zal altijd lager zijn dan de mogelijke erfbelasting. Doordat u de schenking laat registreren zal door uw ontvanger nooit een erfbelasting betaald moeten worden.
Hulp of advies nodig?
De boodschap is dan ook om tijdig een goede afweging te maken tussen de voorziene erfrechtelijke mogelijkheden die er bestaan om een schenking uit te voeren.
Wenst u juridisch advies in verband met de diverse juridische mogelijkheden en dewelke voor u het voordeligst zijn in uw specifieke situatie? Neem dan gerust contact op met ons kantoor via het contactformulier op de website of stuur ons een mail met uw juridische vraag naar secretariaat@synergylaw.be