Opleiding burenhinder: Laat burenhinder je verkoop niet verstoren

Of het nu gaat om overhangende takken, bouwwerken die te dicht bij de perceelsgrens komen, geluidsoverlast van een huurder, … Burenhinder kan een vastgoedtransactie flink bemoeilijken! In de opleiding ‘Burenhinder: gevolgen en oplossingen voor de vastgoedmakelaar’ bekijkt Bart Van Baeveghem ( advocaat-partner bij Synergylaw) enkele veelvoorkomende cases en mogelijke oplossingen.

Welke uitdagingen brengt burenhinder met zich mee bij de verkoop van een woning?

“Burenhinder is niet alleen een juridisch vraagstuk. Het raakt ook de waarde en overdraagbaarheid van een onroerend goed”, begint Van Baeveghem. Denk aan een boom die over de perceelsgrens hangt en al jaren een twistpunt is tussen buren. Of zelfs onduidelijkheid over waar de perceelgrens nu precies ligt. “Conflicten die ontstaan in dergelijke situaties kunnen na een verkoop als een boemerang terugkomen bij de makelaar, met alle gevolgen van dien”, knikt hij.

Wat is de rol van vastgoedmakelaars bij burenhinder?

“Makelaars worden geacht problemen die zichtbaar zijn, of waar duidelijke aanwijzingen voor bestaan, tijdig te signaleren”, zegt Van Baeveghem. Maar oplettendheid alleen is niet voldoende! Hij gaat verder: “Sinds 2021 is het topic burenrelaties ook opgenomen in het Nieuw Burgerlijk Wetboek. Hierdoor wordt in de wet duidelijker gesteld welke stappen je kan nemen om burenhinder op te lossen. De wetgeving laat ook toe om preventief op te treden bij een aanzienlijk risico, zoals bij potentiële grootschalige grondvervuiling.” Om toekomstige problemen te vermijden, ben je dus maar beter op de hoogte van de regelgeving rond burenhinder.

Vijf best practices bij burenhinder

  1. Luister naar de verkoper. Vraag expliciet naar lopende burenconflicten of mogelijke geschillen. Gebruik een informatiefiche om alle relevante informatie over het pand te verzamelen, maar wees je ervan bewust dat deze niet altijd volledig wordt ingevuld!
  2. Controleer het terrein zorgvuldig. Spot je overhangende bomen, bouwovertredingen of een perceelgrens die onduidelijk is? Maak dit bespreekbaar en stel vragen aan de verkoper of zelfs aan de buren. Zo voorkom je dat conflicten worden overgedragen aan de koper.
  3. Vergunningen: check? Een garage die te ver van de straat staat of een bouwovertreding die zichtbaar is, kan later problemen veroorzaken. Wees alert op zaken die mogelijk niet vergund zijn.
  4. Maak gebruik van de transactie om te bemiddelen! Een burenconflict dat voor de verkoper onoplosbaar lijkt, kan vaak worden aangepakt tijdens de overdracht. Werk als makelaar mee aan afspraken tussen de koper en de buur om het conflict te ontmijnen.
  5. Wees transparant naar de koper. Informeer kopers over mogelijke risico’s zonder jezelf in het conflict te mengen. Stel hen in staat om zelf te beslissen hoe zij hiermee omgaan.

Wat mogen deelnemers van de opleiding verwachten?

“De opleiding is meer dan een opsomming van regels en wetten”, klinkt het. Deelnemers mogen hun eigen cases meebrengen. We proberen praktische inzichten te bieden en we kijken hoe je met burenhinder kan omgaan zonder in het conflict meegezogen te worden. Door deze tips in de praktijk te brengen, kan je als makelaar niet alleen juridische problemen vermijden, maar ook vertrouwen creëren bij je klanten en je professionele meerwaarde laten zien. “Verder wordt er aandacht besteed aan complexe situaties, zoals geschillen binnen VME’s of risico’s bij renovatiewerken. Daarbij kijken we welke verzekeringen je kan afsluiten om je beter in te dekken”, besluit Van Baeveghem.

Wil je leren hoe je (potentiële) burenhinder kan herkennen, voorkomen en/of oplossen? Mis dan zeker niet de opleiding ‘Burenhinder: gevolgen en oplossingen voor de vastgoedmakelaar’! De opleiding gaat door op volgende locaties en data. Info en inschrijven via vivo.be.

  • Live webinar: 11 december van 14u tot 17u
  • Gent: 17 december van 14u tot 17u

https://www.vivo.be/opleidingsaanbod/16430/burenhinder:-gevolgen-en-oplossingen-voor-de-vastgoedmakelaar