Sneller schadevergoeding bij vluchtvertraging

- Bart Van Baeveghem

Wie meer dan drie uur na de geplande aankomsttijd op zijn bestemming wordt afgeleverd, of wordt geconfronteerd met een geannuleerde of overboekte vlucht, kan recht hebben op compensatie.

Dit compensatierecht wordt gewaarborgd op grond van de Europese Verordening 261/2004. Of u recht heeft op compensatie hangt af van de oorzaak van de vertraging. De hoogte van de vergoeding (van € 250,00 tot € 600,00) wordt bepaald door de afstand die de vlucht heeft overbrugd.

Vele benadeelde passagiers zijn echter niet op de hoogte van hun vergoedingsrecht of zien er tegen op om hun claim in te dienen.

Bij arrest van 4 september 2014 besliste het Europees Hof van Justitie dat de de aankomsttijd overeenstemt met het tijdstip waarop de deuren van het vliegtuig opengaan en de passagiers het vliegtuig mogen verlaten (HvJ 4 september 2014, nr. C-452/13, Germanwings Gmbh v. Ronny Henning).

Dat is goed nieuws voor alle passagiers: Tot twee jaar na de vluchtdatum kan een claim worden ingediend bij de luchtvaartmaatschappij.